Íme a Salone egyik legnagyobb dobása: három topdesigner tervezte a Valcucine legújabb konyháit

Az olasz konyhatechnológiai óriás, a Valcucine a 2024-es Salone del Mobile eseményen, Milánóban mutatta be az Építészeti forgatókönyvek című kiállítást, amely konyháik sokoldalúságát és azok építészettel való összefonódását hangsúlyozta.

A kiállítás Gabriele Centazzo, a Valcucine alapítója által tervezett konyhákat, valamint három elismert nemzetközi építész és belsőépítész iroda, az ARRCC, az i29 és a Neri&Hu projektjeit mutatta be. A három iroda változatos háttere és különböző ötletei megmutatják azt, hogy ugyanazt az értékrendet képviselve is mennyire különböző megoldások születhetnek a Valcucine konyha tervezési lehetőségeit használva.  

A Valcucine most bemutatott koncepciója, az Építészeti forgatókönyvek sokkal több volt, mint egy kiállítás: a szépség, a kifejezőerő, a fenntarthatóság és a technológiai innováció közös eszméinek megjelenítése egy igazán egyedülálló élmény keretében. Az esemény tükrözi a design és az építészet dinamikus kapcsolatát, ahol a tervezésekor a modern használat, az inspiráló környezet és a wow-hatás kerül előtérbe.

Az eklektikus hármas által tervezett változatos forgatókönyvek az élményközpontú luxust hivatottak bemutatni olyan helyszíneken, ahol a Valcucine konyhák végtelen lehetőséget rejtő szerkezeti rugalmassága kerül összhangba a különböző építészeti, kulturális vagy stiláris alakzatokkal: holisztikus tervezés és testreszabás az i29-nak köszönhetően, művészi és személyre szabott design az ARRCC-tól, interdiszciplináris megközelítés és a kínai hagyomány és a korszerűség kettősségének felfedezése a Neri&Hu installációin keresztül.

A holland i29 stúdió konyhája

A Design Héten a holland i29 építészeti és belsőépítészeti stúdió a milánói Valcucine több helyiségét is berendezte a Genius Loci, Logica Celata és Riciclantica Outline kollekciókkal.

Az i29 letisztult és igényes tereiben “a körülöttünk lévő fizikai élmények egy sallangoktól mentes, valóságos és meglepő világot teremtve ölthetnek formát” – mondták az alapítók.

Az amszterdami székhelyű i29 világszerte ismert innovatív és kortárs belsőépítészeti megoldásairól, amelyek a letisztult vonalakra, a minimalizmusra, valamint a tér és az anyagok kreatív felhasználására összpontosítanak. Portfóliójukban számos egyedi stílusú projekt szerepel, a lakóépületektől a kereskedelmi és vendéglátóipari enteriőrökig.

A Valcucine Genius Loci kollekciója tisztelgés az aprólékos művészi munka és a kézműves szakértelem előtt, míg a Logica Celata a kreativitást ünnepli az autonóm művészeten keresztül. A Riciclantica Outline a kifinomultságot képviseli, dinamikus tervezési részletekkel, miközben a történetmesélés élményét eleveníti fel. A Riciclantica Outline a funkcionális tömegek és a különleges elemek ötvözésén alapul, ezzel kínálva sokoldalú megoldást minden igény kielégítésére.

A Valcucine személyre szabhatóságát és a kollekcióiban rejlő számtalan lehetőséget tükrözi, ahogy az installációk tervezői a falakhoz, padlókhoz és bútortárgyakhoz illő anyagokat, színeket és textúrákat párosítottak. Az egységes megjelenés kiemeli a márka értékeit, és jól tükrözi a holisztikus megközelítést egy olyan otthoni környezet kialakításában, ahol minden részlet összefügg egymással.

A dél-afrikai ARRCC konyhája

A következő felkért tervezőirodaként az ARRCC, az elismert dél-afrikai tervezőstúdió szintén a 2024-es Milánói Design Hét keretében mutatta be installációját.

Az innovatív tervezői trió által elképzelt változatos enteriőrök az élményközpontú luxust helyezik a középpontba a konyhatervezés során. A Valcucine minden egyes terében érvényesül a végtelen lehetőséget rejtő szerkezeti rugalmasság, összhangban a különböző építészeti stílusokkal, kulturális hatásokkal és design motívumokkal.

A nemzetközi Neri&Hu stúdió konyhája

A Neri&Hu nemzetközi tervezőiroda a harmadik designstúdió, aki részt vett az Építészeti forgatókönyvek című kiállításon.

A Neri&Hu irodát 2004-ben alapította Lyndon Neri és Rossana Hu. Az interdiszciplináris építészeti tervezőiroda székhelye Sanghajban van, de irodái Milánóban és Párizsban is megtalálhatóak. A Neri&Hu világszerte elismert, innovatív terveivel számos díjat nyertek, a kortárs építészet és formatervezés egyik meghatározó szereplőjének számítanak. Az iroda átfogó portfóliójában számos megbízás szerepel: a városrészek tervezéstől és az építészettől kezdve a belsőépítészetig és az installációkig, illetve a bútoroktól a terméktervezésig, a márkaépítésig és a grafikai munkákig.

A Valcucine számára tervezett installációjuk két részből áll, mindkettő az Artematica konyha kollekción alapul. a konyhában érzékeny ritmusban találkozik a zártabb térben elhelyezett konyharész, amelynek határozott karakterét szépen ellensúlyozza a feketére festett látszógerendék játékossága. A nyitottabb konyharészben a pulthoz egyedi tervezésű székeket és pultot álmodott meg a tervezőiroda, itt az anyagok otthonosságot sugallnak. A konyha belső világítása nyitott állapotban meghitt fényt ad, a konyha funkcionális része igény szerint egyetlen kézmozdulattal zárható.

A Valcucine projektjét 2024-ben a Salone 10 legjobb designmegoldása közé választották.

Facebook
LinkedIn